Egen offroadtävling

Man behöver inte vänta på att det ska anordnas tävlingar runt om landet, för att ha lite kul med bilen. Offroadtävlingar sker inte så ofta, och det kan vara svårt för vanliga privatpersoner att plats i tävlingarna. Varför inte göra din egen offroadtävling med kompisarna?

Hitta mark

Först måste du hitta lämplig mark att köra på. Allemansrätten fungerar inte här eftersom de tunga bilarna kommer att förstöra underbuskaget som de kör på. Du måste alltså få tillåtelse av markens ägare för att få köra där. En sak man kan göra är att prata med arrangörer av offroadtävlingar och fråga vart de brukar hålla tid, hur mycket de betalar för att få nyttja marken och andra bra tips som de kan ge.

En del har fått tillstånd från kommunen då marken skulle användas till industri i framtiden. Satsar man helhjärtat på tävlingen, kan det betyda lite reklam och turism för kommunen och då kan de vara mer välvilliga till din efterfråga.

Hårt jobb

När du väl hittat mark måste du bygga en bana. Det betyder att schakta stora mängder jord. Ta bort stubbar som stora stenar som kan förstöra underredet på bilarna. Det krävs en bra planerad bana för att tävlingen ska vara utmanande och framförallt rolig.

En smart sätt är att hyra det ni behöver. Stubbfräsar, grävare och traktorer brukar gå att hyra och ju fler maskiner du hyr och ju längre du hyr dem, desto bättre pris brukar man få. Försök att hitta alla maskiner från samma företag för att få ned priset. Amas är en av de stora inom denna typ av maskiner, på deras hemsida ser du deras utbud och får en lite förhandsvisning på vad du kan behöva.

Under planeringsfasen är det bra att se på videos om offroadtävlingar, prata med människor som arrangerar och deltagit i dem. Ju mer information du kan få, desto bättre tävlingar kommer du att få.

Priser

Det är inte en tävling utan priser. Prata med lokala företag och hör om de vill vara med och erbjuda ett pris i utbyte mot reklam under tävlingen. Om ni har en bra budget kan ni även ta från den för att köpa in priser. Och så klart behöver vinnaren få en pokal med gravyr. Dessa kan du enkelt beställa från nätet och gravera in namn på vinnaren efter tävlingen.