En nervkittlande motorsport

Isracing är en nervkittlande motorsport som vuxit sig allt större med åren. Dom kraftfulla maskinerna drivs av metanol, har två växlar och saknar bromsar! Motorcyklarna körs runt en oval isbana, och reglerna är ungefär dom samma som i Speedway. Med dom 2,8 cm långa stålspikarna får motorcyklarna ett maximalt fäste i isen och kan därför hålla höga hastigheter i kurvorna. Individuella mästerskap har körts ända sedan 1966, och sedan 1979 har man kört i lag.

I varje lopp eller ”heat” som det kallas inom motorsporten, tävlar fyra förare som kör fyra varv per heat. Poängsystemet är enkelt, 3,2,1,0. Vinnaren får 3 poäng, tvåan 2, och trean 1, och den fjärde personen blir alltså då utan poäng.

Det roliga med Isracingen är att det är en av få sporter där dom tävlande faktiskt kan hålla en ganska hög ålder utan problem. Sveriges äldsta isracingförare heter Olle Åhnström och är 97 år gammal, han började med motorsport 1940.

– Man kan inte gå men man kan åka lite motorcykel, säger legendaren Olle Åhnström och haltar bort mot sin motorcykel av märket Java. Att han har ont i foten hindrar honom inte att i strålande väder köra fyra uppvisningsvarv på Parken i Hallstavik. -SVT Nyheter

Isracing verkar vara en sport som minst sagt låter sig sträckas högt upp i åldrarna, där unga och gamla utan problem kan tävla jämbördigt mot varandra. I Sverige finns det 16 klubbar från Norr till Söder, vill du prova isracing eller titta på isracing live kan du kolla upp mer info på aktuellmotorsport.se

Källor: Wikipedia,SVT Nyheter, Aktuellmotorsport, Svemo