Sport på 2 hjul

Många av de populära sporterna som vi följer i tv, radio, tidningar och på nätet sker på fyra hjul. Men även cykelsporten har en stark ställning, och har haft det under många år, framförallt i Europa. Tävlingar som Giro d’Italia och Tour de France är klassiker som följs med ett stort intresse av även dem utan ett hängivet cykelintresse.

Cykel

De flesta av oss svenskar har eller har någon gång haft en cykel. Framförallt var den tidigare alternativet för de av oss som inte hade åldern inne för att köra motorcykel och bil, men även för de som av andra skäl valde att cykla, exempelvis för att få röra på sig samtidigt som de sparade pengar. Under en lång tid har cykeln blivit allt populärare, dels beroende på att det kommit många nya typer av cyklar, dels för att det är en trevlig och skonsam motionsform och dels för att det är ett miljövänligt alternativ till bilen och ger utmärkt vardagsmotion.

BMX-cykel

BMX beskrivs enklast som motocross på cykel och utövarna använder liknande banor som sina motoriserade kollegor. Det här kräver en mer robust konstruktion av cykeln, då banorna innehåller tuffa partier, hopp och doserade kurvor. Sporten växte fram i Kalifornien i början av 1970-talet bland unga pojkar som inte hade åldern inne för att få börja köra motorcykel.

Speedway

Speedway är en motorcykelsport med långa anor. Med specialbyggda motorcyklar tävlar man fyra  per heat på en doserad bana i form av ett 0. Tävlingen körs i vänstervarv på 500 cc motorcyklar som måste vägga minst 77 kg. Legendaríska speedwayförare i Sverige är Ove Fundin och Tony Rickardsson.